27 травня 2020, 14:00, Добрива

Онлайн-сервіс моніторингу полів допоможе створити карту для диференційованого внесення добрив

Як зауважив Микола Панчук, керівник напрямку Digital компанії «Yara Україна», у матеріалі «Як створити карту для внесення добрив: огляд сервісу Atfarm» на Kurkul.com, сервіс створено агрономами для агрономів. Тут зібрано масив агрономічних знань, що ґрунтуються на результатах багаторічних досліджень, базах даних та інформації з супутникових джерел.   

Розроблені на їх основі алгоритми, поєднані зі зручним інтерфейсом, дають змогу буквально у три кліки, наприклад, створити карту для диференційованого внесення добрив.

Для цього треба обрати конкретне поле, вказати фазу вегетації рослин на ньому та відмітити відсоток бажаної норми діючих речовин добрив для внесення азоту, калію й фосфору. При створенні карти сервіс автоматично розподілить необхідну кількість добрив на кожну ділянку поля (хоча можливе й ручне коригування значення на кожну ділянку).

«Відтак фермер може оптимізувати свої витрати добрив, зекономити на цьому без шкоди для посівів та майбутнього врожаю. Загалом сервіс дозволяє масштабувати рішення диференційованого внесення добрив. Також допомагає зробити цей процес простішим і легшим у використанні у порівнянні з спеціальним обладнанням, яке потрібно встановлювати на трактори. Достатньо просто використовувати отримані з його допомогою дані відповідно до внутрішніх робочих нюансів господарства», — пояснює Микола Панчук.

Окрім карт для диференційованого внесення добрив, Atfarm має ще низку функцій в рамках моніторингу полів. Зокрема, серед його «фішок» є два накладні шари для супутникових карт. Один шар дає змогу відстежити на конкретному полі стан біомаси за NDVI (Normalized Difference Vegetation Index), інший — за N-Sensor. Останній — це сучасне digital-рішення, за допомогою якого можна відстежувати абсолютну шкалу біомас відповідно до засвоєння ними азоту і відповідно оптимізувати внесення азотних добрив.