31 травня 2020, 13:00, Світ

Створено базу з даними досліджень зв’язку рослин і грибів за останні 120 років

Зв’язок рослин і грибів зветься мікоризою, і є симбіотичними, оскільки гриби, як і рослини, виграють від цього. При цьому такий симбіоз важливий для обох типів організмів, оскільки вони не змогли б вижити без нього, пише hightech.fm.

Досі інформація про ці симбіотичні відносини була розкидана по різних наукових публікаціях. Нова база даних про взаємодію грибів, доступна через глобальний інформаційний фонд з біорізноманіття (GBIF) і платформу управління даними біорізноманіття PlutoF. Система об'єднує всі знання в єдине джерело і дозволяє вченим по-новому зрозуміти важливість взаємин рослин і грибів в ґрунті.

Вчені відзначають, що кореневі гриби не лише допомагають рослинам отримувати поживні речовини з ґрунту — види мікоризи і їх кількість в коренях рослин можуть мати значний вплив на життя рослин в цілому. Вчені навіть дійшли висновку, що мікоризні гриби можуть впливати на кількість вуглецю, яку екосистема може зберігати в ґрунті.

«Це найстаріші симбіотичні відносини на планеті. Тільки за останні два десятиліття ми почали розуміти справжню важливість мікоризи. Об'єднання всіх існуючих знань дозволить нам зрозуміти роль мікоризного симбіозу в екосистемах», — розповіла еколог Надя Судзиловська.

У нову базу даних поки увійшли не всі рослини у світі. Однак вчені зможуть самостійно додавати в неї свої дослідження, тому, вважають біологи, найближчим часом вона зможе стати найдетальнішою в історії спостережень.