26 травня 2020, 13:03, Добрива

Обмеження імпорту добрив загрожує трикратним збільшенням цін на внутрішньому ринку — думка

Про це повідомив народний депутат України, секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Іван Чайківський у коментарі AgroPolit.com до матеріалу «Ігор Петрашко & Дмитро Фірташ: курс на створення монополії чи лібералізація ринку міндобрив?».

«У нас добрива і так на третину дорожчі, ніж у Європі. Обмежуючи імпорт, уряд іще більше порушить баланс формування цін на цю групу товарів за рахунок звуження конкуренції на ринку. Таке враження, що в Міністерстві економіки та сільського господарства не мають елементарних базових знань ані в економіці, ані в агровиробництві», — сказав Іван Чайківський.

Про проблему заборони імпорту розповіли експерти ринку голова Агро-Продовольчої Ради, голова Всеукраїнського конгресу фермерів Іван Слободяник, старший економіст проєкту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні» Олег Нів'євський, також голова підкомітету з питань удосконалення структури державного управління у сфері агропромислового комплексу комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олег Тарасов та колишній заступник міністра аграрної політики і продовольства України, фермер Віктор Шеремета.

Нагадаємо, МЕРТ планує запровадити квоти на ввезення добрив із-за кордону. Аграрії до такого рішення ставляться критично, бо не ввозитимуть засоби виробництва ЄС та інших країн світу.

Читати по темі: Квотування імпорту добрив негативно позначиться на роботі агросектору