26 травня 2020, 12:00, Урожай

Травневі дощі не покращили ситуацію з вологозабезпеченням на півдні України

За даними УкрАгроКонсалт, в другій декаді травня спостерігалася дещо прохолодна погода з опадами різної інтенсивності. Середньодобова температура повітря протягом більшості днів була нижче норми на 0,1-8,3°С і становила 9,9-16,8°С тепла.

«Опади різної інтенсивності спостерігалися протягом 3-4 діб і розподілялися нерівномірно. Кількість їх за другу декаду становила від 1 до 70 мм. Запаси вологи в ґрунті на більшій частині території півдня України залишаються незадовільними і недостатніми. На решті території вони значно покращили вологозабезпеченість верхніх шарів ґрунту і позитивно позначилися на темпах розвитку озимих і ранніх ярих зернових культур», — повідомляють аналітики.

Зазначається, що в другій декаді травня розвиток зернових культур проходив за умов помірно теплої погоди і достатнього зволоження ґрунту. Стан озимих зернових культур на більшості площ оцінюється як гарний і задовільний, лише в південному регіоні на значній площі через пошкодження посівів заморозками і дефіциту вологи в ґрунті стан рослин незадовільний.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».