24 квітня 2017, 10:00, Україна

Мораторій на перевірки негативно впливає на рослинництво

Про це повідомляє «Урядовий кур’єр».

«Якщо 5-7 років тому законодавством регулювалася структура посівів, то сьогодні неможливо контролювати раціональне використання землі. У галузі тваринництва в нас виникає осередок африканської чуми свиней, а ми не можемо зайти на підприємство, щоб перевірити відповідність норм утримання. Для рослинництва — це правила використання засобів захисту, дотримання структури посівів», — констатує Сергій Фролов.

 Посадовець також акцентував увагу на проблемі випалювання стерні й невідповідності суми штрафу тій шкоді, яка завдається гумусу. Родючий шар ґрунту формується десятиліттями, а вогнем знищується за лічені хвилини. Розмір штрафів за випалювання, вважає він, повинен дорівнювати вартості робіт з очищення та підготовки землі до наступної посівної.

Висловився Сергій Фролов і про «озиму кукурудзу», яку на Полтавщині деякі аграрії прибирали вже перед посівною.

«Минула осінь видалася вологою, й приблизно 50 тис. га кукурудзи залишилося на полях. Наші аграрії дозбирували її вже перед посівною. Вважаю, це вже перекос. Треба правильно розраховувати, скільки культури вдасться вчасно зібрати. Краще дати землі відпочити. На продовольчі цілі така кукурудза не годиться. Якщо є цвіль чи прілість, то й на фураж не йде», — зазначив Сергій Фролов.