25 травня 2020, 17:00, Україна

В Україні зберігається ризик посилення ґрунтової посухи — прогноз

Довгостроковий прогноз на літо було опубліковано порталом AccuWeather, передає radiotrek.rv.ua.

Синоптики застерігають, що в Україні вже зараз розвинулася посуха і в найближчі місяці її загроза лише посилюватиметься. На думку фахівців, через такі явища фермери можуть зіткнутися з втратою врожаю.

«Ймовірно, це вплине на врожай цього літа, очікується нижча врожайність», — прогнозує метеоролог AccuWeather Тайлер Ройс.

Зазначається, що посуха може вплинути на зниження врожаїв пшениці, кукурудзи, ячменю, вівса, соняшника та цукрового буряку.

Говорячи про Європу в цілому, Росс зазначає два важливі чинники, які будуть формувати річний клімат — величезна кількість весняних опадів в Іспанії і суха погода в Україні і південних частинах Великої Британії.

За його прогнозом, в Іспанії та Португалії опади скоро зійдуть нанівець і почнеться типова тепла літня погода. Проте, через весняні дощі до середини літа може вирости велика кількість рослинності, що може призвести до частих пожеж.

«У південній частині Європи, а також в східній Франції і західній Німеччині переважатиме температура близько 30-40°C. Це призведе до засух і навіть зниження рівня в річці Рейн. У північній і центральній Франції, Польщі, Німеччині та Данії синоптики очікують сезон гроз, дощів, градів і «руйнівних вітрів». Розпочнеться він у липні-серпні і може навіть призвести до повені», — свідчать дані прогнозу.

Зазначається також, що Велика Британія перебуває в очікуванні дощів і гроз. Проте, в Англії і Уельсі може наступити посуха. А у Швеції, Фінляндії і Прибалтиці прогнозують одні з найбільш спокійних погодних умов в Європі.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».