24 квітня 2017, 09:17, Посівна

Зима у квітні може вплинути на хід посівної

Про це SuperAgronom.com розповів віце-президент компанії AgroGeneration Сергій Булавін.

«Похолодання, яке ми зараз спостерігаємо, може дуже негативно вплинути на урожай. По-перше, існує велика вірогідність того, що ЗЗР не будуть внесені вчасно, що призведе до зниження урожайності. По-друге, похолодання може вплинути на хід наступної посівної озимих культур. Річ у тім, що зараз багато агрономів проводять посів озимої пшениці по соняшнику. Зараз соняшник висіяний не повністю, значна частина сіється з затримкою. Відповідно, збирання культури буде відбуватися пізніше, ніж звичайно. Пізнє збирання соняшника, в свою чергу, призведе до порушення строків сівби озимої пшениці», — говорить експерт.

Якщо говорити конкретно про AgroGeneration, компанія має 70 тис. га посівів у Харківській області. У цьому регіоні завжди спостерігається дефіцит вологи, тому додатковий сніг піде лише на користь озимим. Проте посіви гороху, який вже проростає та дає перші сходи. Можуть постраждати від холодів.

Регіональний менеджер по Черкаській області «Август-Україна» Ярослав Рудьман також вважає, що похолодання вплине на стан посівної, адже деякі поля доведеться пересівати.

«Окрім шкоди посівам, похолодання негативно вплине на ефективність ґрунтових гербіцидів, адже температури нижче +8С послаблюють дію таких препаратів. У зв’язку з цим багато агрономів вже задумуються про те, як захищати посіви від бур’янів. Деякі господарства у першій декаді квітня вже почали сіяти сою, а тепер вони шукають матеріал для пересіву», — говорить він.