27 травня 2020, 11:00, Урожай

Друга декада травня характеризувалась надзвичайно ефективними опадами — НААН

За даними науково-дослідних установ НААН, на більшій частині території  країни у другій декаді травня спостерігалися надзвичайно ефективні і вчасні опади у вигляді дощу, у південному та центральному регіонах — у вигляді зливових дощів. У Херсонській та Одеській областях їх кількість становила 1-8 мм, у Харківській та Дніпропетровській — 9-12 мм, у Київській та Житомирській — 17,6-20,8 мм, у Львівській та Сумській областях — 37,1-40,0 мм, у Вінницькій області — 55-70 мм.

«Незначні опади, які пройшли на півдні країни, на жаль, не зменшили повітряну, а місцями й ґрунтову посухи. Вологозапаси у ґрунті на більшій частині території цього регіону залишаються незадовільними та недостатніми. На решті території країни вони значно покращили вологозабезпеченість верхніх шарів ґрунту та позитивно позначилися на темпах розвитку озимих та ранніх ярих зернових культур», — повідомляють науковці.

У цілому стан озимих зернових культур добрий та задовільний, лише у південному регіоні на значній площі через ушкодження посівів заморозками та дефіциту вологи у ґрунті він незадовільний.

Особливо страждають від дефіциту вологи у ґрунті надмірно удобрені посіви пшениці і ячменю після непарових попередників, які сформували на цей час велику наземну біомасу, а також неудобрені посіви після соняшнику та стерньових попередників, які зараз дуже слабкі, низькорослі (20-33 см), з мілким колосом, малою кількістю зерен та низькою потенційною продуктивністю — до 0,5-0,7 т/га.

Зазначається також, що місцями у пшениці озимої та ячменю озимого після непарових попередників (соняшник, стерня злаків) через дефіцит вологи у ґрунті відмічається всихання і відмирання не лише листків різних ярусів, а й цілих рослин. Наразі у господарствах створюються комісії для обстеження посівів на предмет ушкодження посухою.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».