25 травня 2020, 10:00, Урожай

Розвиток озимих культур суттєво випереджає середні багаторічні строки

За даними довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур, опублікованої на сайті НААН, рослини пшениці озимої перебувають на VII-VIII етапах органогенезу - у фазі «виходу у трубку-колосіння»: на півдні — у фазі «цвітіння», що на 10-14 діб раніше середніх багаторічних строків. Залежно від сорту висота рослин сягає 75-105 см, довжина колоса — 90-120 мм. Стан посівів оцінюється як добрий та задовільний.

«Рослини тритикале озимого перебувають на VII етапі органогенезу - у фазі «виходу у трубку». Висота рослин становить 75-85 см, довжина колоса — 120-150 мм. Стан посівів добрий та задовільний. Рослини жита озимого перебувають на VIII етапі органогенезу - у фазі «колосіння». Висота рослин 120-140 см, довжина колоса — 120-150 мм. Стан посівів добрий та задовільний», — звітують в НААН.

Зазначається також, що у рослин більшості сортів ячменю озимого спостерігається фаза «цвітіння - початок формування зернівки», що на два-три тижні раніше звичайних строків.

При цьому, у рослин ріпаку озимого закінчується фаза «цвітіння» і розпочинається фаза «утворення стручків».

«Ярі зернові колосові культури (пшениця, ячмінь, овес, тритикале), перебувають на V етапі органогенезу — у фазі «виходу у трубку». Висота рослин — 45-55 см. Стан посівів поки що добрий та задовільний, місцями через дефіцит вологи – незадовільний. Горох знаходиться у фазі «початку цвітіння - формування бобів». Стан посівів добрий», — йдеться в повідомленні.

Обстеження посівів кукурудзи також показало, що рослини надраннього строку сівби (середина II декади квітня) мають висоту 14-18 см і сформували по 4-5 шт. листків на рослині, а оптимального строку (середина III декади квітня) мають висоту рослин 10-13 см, сформували по 2,5-3,5 шт. листків на рослині. За пізнього строку сівби (середина І декади травня) — відмічена фаза появи сходів.

Посіви соняшнику перебувають в основному у фазі сходів. Стан їх добрий.