24 травня 2020, 11:00, Урожай

Незважаючи на те, що кукурудза у стресі, вона відновиться, — думка

Як зазначив у коментарі для SuperAgronom.com Олег Загородній, керівник відділу агросервісу Групи компаній «Агро Експерт», рослини розвиваються повільно, листя має блідо-зелений колір, ближче до жовтого. Наразі фаза розвитку більшості посівів кукурудзи 2-3 листки, подекуди 4-5 листків, залежно від регіону та дати сівби. Від заморозків постраждали частково Київщина, Вінниччина, Черкащина, західні регіони України. 

«У такій фазі розвитку точка росту рослин на більшості полів перебуває під землею і рослини можуть ще відновитися після заморозків,  навіть повністю втративши листову масу. Дещо поліпшити стан рослин можуть стимулятори на основі амінокислот та фітогормонів росту. Добре зарекомендував себе органічний біостимулятор Вітазим (в нормі внесення 0,5-1 л/га), головним компонентом якого є унікальний фітогормон росту — брасиностероїд. Відомо, що брасиностероїди впливають не лише на процеси росту та розвитку рослин, а й підвищують їхню стійкість до різких коливань температур, пестицидних уражень, негативних дій патогенних грибів та бактерій тощо. Внесення макроелементів за умови виявлення їх дефіциту та мікроелементів також будуть доцільними, не варто забувати і про своєчасне внесення цинку», — зауважив експерт.

Також, за його словами, зараз оптимальний час внесення післясходових гербіцидів. Але й тут потрібно бути обережними і дуже уважно підходити до вибору препаратів, умов внесення, адже культура і так перебуває в стресі й варто враховувати всі фактори, щоб не завдати ще більшої шкоди рослинам.

«Варто також додати, що в багатьох господарствах спостерігається промиття ґрунтових гербіцидів та їх вплив на культуру. Залежно від інтенсивності промиття, ми радимо провести міжрядне рихлення посівів. За рахунок погодних умов та достатньої кількості опадів ефективність внесення гербіцидів на сьогодні є хорошою, подекуди навіть виникає питання доцільності внесення післясходових гербіцидів. Наявна забур’яненість посівів в основному однодольними бур’янами — плоскухою, мишієм; із багаторічних — досить багато осотів; з однорічних — падалиця соняшнику; і традиційні бур’яни — лобода, щириця, капустяні, нетреба тощо. Важливо пам’ятати, що у фазу 5-6 листка не варто застосовувати гербіциди, бо в цей час триває закладання качана», — каже Олег Загородній.

І додає, що нерідко спостерігається антоціанове (фіолетове) забарвлення листків. Його також спричиняють низькі температури, адже фосфор в необхідній кількості не засвоюється.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Читати по темі: Посіви кукурудзи на Сумщині постраждали від похолодання