23 травня 2020, 09:00, Урожай

Садівників очікує збільшення врожаю яблука — прогноз

Такий прогноз озвучив керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв, передає east-fruit.com.

«У поточному році збиральні площі залишаються на рівні минулого року. Додатково до цього вступають в плодоношення і нові сади, які закладалися 3-5 років тому. З огляду на цей факт, врожай яблука у 2020 році має всі шанси вирости», — уточнив Олександр Хорєв.

За його словами, збільшення врожаю відповідно збільшує і пропозицію яблука на українському ринку, в тому числі, і експортну пропозицію.

«У цьому випадку існує два варіанти розвитку подій на ринку українського яблука. Перший полягає в тому, що якщо з експортом будуть проблеми, пов'язані з торговельними обмеженнями через коронавірусу, то яблуко буде пропонуватися на внутрішньому ринку. В цьому випадку відбудеться значне зниження ціни. Другий варіант полягає в тому, що основна частина українського яблука піде на експорт. Це надасть підтримку цінам, які будуть отримувати за свій товар виробники як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках», — зазначив експерт.

Поточний сезон, на його думку, українські виробники завершують відмінно. Попри зниження врожаю у 2019 році, аграрії відзначають, що проблем зі збутом не було - вдалося реалізувати навіть продукцію другого сорту, яку активно брали на реалізацію супермаркети, не висуваючи особливих вимог до якості, оскільки яблука було мало.

Олександр Хорєв підкреслив, що якщо в позаминулому сезоні географія експорту українського яблука сягали трохи більше 20 країн, то в минулому сезоні, попри трикратне зниження експорту яблука з України, ми експортували яблука вже в 35 країн.

«Розширення ринків збуту дає надію на те, що зростання пропозиції яблука в Україні дозволить, відповідно, більше його реалізувати на ринках інших країн», — підсумував Олександр Хорєв.