21 травня 2020, 18:00, Урожай

Посіви кукурудзи на Сумщині постраждали від похолодання

У кінці квітня та упродовж двох декад травня в Сумській області встановилася прохолодна погода. Низькі середньодобові температури повітря на рівні 10-12°С та ґрунту на рівні 6-8°С саме в період сівби та проростання сходів кукурудзи призвели до пошкодження посівів.

За словами Миколи Степаненка, агронома ТОВ «АГРО ЕКСПЕРТ», багато агровиробників регіону отримали зріджені, нерівномірні сходи. У деяких місцях — навіть непроросле насіння. Подекуди кукурудзу доведеться пересівати. Такий стан посівів дає підстави говорити про зниження прогнозованого врожаю цієї культури в поточному сезоні.

«Станом на 21 травня більшість посівів перебувають у фазі 2-3 листків. Візуально рослини блідо-жовтого кольору і перебувають у стані стресу. Тож аграріям слід підготувати лінійку антистресових препаратів для відновлення стану рослин, у складі яких мають бути амінокислоти, гумінові та фульвові кислоти. Наприклад, біостимулятор росту рослин ВІТАЗИМ. Він містить брасиностероїди — сильнодіючі фітогормони росту, триаконтанол — біостимулятор росту спиртової природи, фосфатази — ферменти класу гідролаз, хітинази — хітолітичні ферменти. Це мікробіологічно синтезоване добриво з сильнодіючим біостимулюючим ефектом. Норма його внесення 0,5-1 л/га», — зазначив Микола Степаненко. 

І додав, що поліпшення стану посівів кукурудзи також залежатиме від того, чи встановляться найближчим часом оптимальні погодні умови на Північному Сході України.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».