21 травня 2020, 17:00, Техніка

Фрегат презентував систему контролю виливу води при зрошуванні

Система у своїй суті передбачає веб-сервіс, у якому є кабінети аграріїв-користувачів. У цьому кабінеті система веде протоколи поливу, статистику, норми, а також помилки. Вся ця інформація зберігатиметься в системі понад 10 років. Зараз цією системою обладнані 7 нових машин.

Інформаційно-аналітична система «Полив онлайн» базується на нових інноваційно-теоретичних засадах, коли замість вологи в об’ємних відсотках визначається наявність чи доступність вологи для рослини через тензіометричний тиск або потенціал вологи, що дає можливість більш точно і ефективно визначати строки та норми поливу.

«Отримавши метеодані, дані з датчиків вологості на полі, супутникові знімки, система показує, які частини поля наскільки зрошені вологою. А воно ж неоднорідне завжди: десь волога сильніше вбирається, десь повільніше, випаровується чи йде вниз. І, звісно, є нерівномірність вологості по полі.  Використовуючи ці дані, можна сформувати машині поливне завдання з диференційним внесенням води по полю. Тобто можна окремі частини поля полити, а окремі — не полити. Це дає суттєву економію води, прогнозовано до 30%», — зазначив Андрій Пославський, керівник відділу продажів техніки компанії «Фрегат»

Система використовує такі дані:

  1. Інструментальний контроль стану забезпечення в ґрунті;
  2. Три методи розрахунку сумарного випаровування, по якому розраховується добове випаровування;
  3. Дані з дистанційного зондування для зменшення кількості датчиків на полях.

Таким чином, споживач має можливість отримати інформацію про те, яка вологість на конкретному полі, час наступного поливу та необхідну норму.