18 травня 2020, 16:20, Україна

У травні на полях покращились запаси продуктивної вологи — НААН

За даними аналітичної довідки про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур, опублікованого на сайті НААН, протягом травня погодні умови загалом були сприятливими для активного росту і розвитку озимих, ярих зернових і зернобобових культур.

«У районах, де кількість дощів була недостатньою для суттєвого збільшення вологозапасів метрового шару ґрунту, зволоження покращилося у верхніх його шарах, склалися більш сприятливі умови для розвитку пізніх ярих культур, які тривалий час (практично від сівби) потерпали від нестачи вологи саме у верхніх шарах ґрунту», — йдеться в повідомленні.

За інформацією Інституту рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН, станом на 14 травня запаси продуктивної вологи в орному (0-20 см) шарі ґрунту на переважній території Харківської області становили 22-30 мм, а у метровому (0-100 см) — 97- 120 мм (за середніх багаторічних показників 16-26 мм та 106- 133 мм відповідно). Водночас у східній, південно-східній, південній степовій та у центральній лісостеповій агрокліматичних зонах області в орному шарі ґрунту містилося 9-15 мм продуктивної вологи, у метровому — 74- 82 мм.

У Дніпропетровській області, за даними ДУ Інститут зернових культур НААН, запаси продуктивної вологи в ґрунті під пшеницею озимою після різних попередників у метровому шарі були переважно задовільні та достатні і становили 80–117 мм, лише на півдні області недостатні — 51–52 мм.

Запаси продуктивної вологи на посівах Інституту зрошуваного землеробства НААН під пшеницею озимою у метровому шарі ґрунту після чорного пару становили 45-49 мм, після непарових попередників — 31-36 мм, що значно нижче середньобагаторічних показників. До того ж, за останні 20 діб середньодобове випаровування посівами пшениці становить 1,7-2,4 мм. Тому, на думку вчених, таких запасів вологи може вистачити лише до кінця травня. За даними Херсонського гідрометеоцентру запаси продуктивної вологи у метровому шарі гранту у посівах пшениці озимої  на більшій частині території області коливалися від 21 (у центральних, східних та південних районах області) до 52 мм (у західних та північних районах).

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».