19 травня 2020, 08:00, Урожай

У НААН відзвітували про фази розвитку озимих та ярих культур в полях

За даними науковців НААН, у рослин пшениці, ячменю та жита озимих на більшості площ триває ріст стебла. На багатьох площах південних та окремих полях центральних областей країни у кінці першої декади травня розпочалося колосіння пшениці та ячменю озимих, місцями у західних областях — колосіння жита озимого, що раніше середніх багаторічних строків на 1,0-1,5 тижні, у північних та східних областях рослини знаходяться у фазі «виходу у трубку». Висота рослин становить 18-58 см залежно від фази розвитку. Стан посівів в основному добрий та задовільний, місцями у південних областях — незадовільний, через посушливі умови відмічається пожовтіння листків.

На посівах ріпаку озимого відбувається утворення перших стручків, на полях західних областей країни — триває цвітіння. Висота рослин у фазу «утворення перших стручків» становить 75-130 см. Стан переважно добрий. В окремих районах центральних та південних областей країни відмічалося слабке формування репродуктивних органів рослин через попередній посушливий період та пошкодження рослин шкідниками.

Ранні ярі культури (ячмінь, пшениця, горох, овес) залежно від строків сівби мають різновіковий  стан — від «початку виходу рослин у трубку» до «утворення прапорцевого листка». Висота рослин ячменю і пшениці становить 27-44 см. На окремих посівах північних областей країни рослини знаходяться у фазі «проростання зерна»,  їхній стан поки що добрий, місцями задовільний.

У гороху на більшості площ триває листоутворення, на ранніх посівах відмічається поява суцвіть, у південному регіоні — фаза «початок цвітіння». Висота рослин становить від 12 до 32 см. Рослини зимуючого гороху розпочали формування бобів. Стан посівів переважно добрий, в Одеській області — місцями незадовільний.

У господарствах  продовжується сівба соняшнику, кукурудзи, сої, гречки, проса, буряків цукрових. Кукурудза залежно від строків сівби знаходиться у фазах проростання зерна та утворення сходів, на ранніх посівах розпочалося листоутворення (3-й та 5-й листки). На рано засіяних площах соняшнику утворилася друга пара справжніх листків, на решті площ триває сівба та поява сходів. Стан посівів переважно добрий. У південних областях відмічається зрідженість посівів через посушливі умови та пошкодження рослин шкідниками.

У буряків цукрових на ранніх посівах триває листоутворення, на пізніх — поява сходів.

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».