18 травня 2020, 14:00, Україна

В Україні розширилися географічні межі вирощування сої — агроном

Про це в матеріалі на Latifundist.com розповів агроном-консультант Асоціації «Дунайська Соя» Микола Биков.

«Більш того, соя вже увійшла в сівозміну фермерів із сусідньої Польщі. До того ж більшість агрохімічних компаній пропонує достатньо продуктів для контролю хвороб і шкідників сої», — зазначив Микола Биков.

За його словами, існують агротехнічні розбіжності з висіву культури в залежності від регіону, але окремої техніки для посіву та вирощування сої не потрібно.

«У південних регіонах сою доцільно вирощувати тільки на зрошенні. Альтернативою можуть бути інші бобові культури з коротким періодом вегетації і привабливими ринками збуту, такі як сочевиця, нут та інші. Разом з тим не всі північні регіони підходять для вирощування сої. Бідні, кислі і малогумусні піщані ґрунти погано утримують цінну для сої вологу і не забезпечують високу врожайність», — розповів агроном-консультант Асоціації «Дунайська Соя».

В середньому за останні роки врожайність сої в Україні зменшилася на 0,05 т/га. Втім, крім посухи причиною цьому є неправильне використання добрив, неправильний підбір сортів відповідно до цих змін, яке часто базується на тому, що соя як азотфіксуюча культура повинна сама себе забезпечувати азотом.

«На жаль, аграрії не завжди можуть чітко ідентифікувати реальні технологічні причини зміни врожайності сільськогосподарських культур. Навіть сільгоспвиробники або агрохолдинги, які акумулюють власну інформацію, використовують її тільки для себе. Було б доцільно, щоб таку інформацію збирав і поширював приватно-державний аналітичний центр», — підсумував Микола Биков.

Читати по темі: Норми висіву кукурудзи, соняшнику та сої