19 травня 2020, 17:00, Україна

На Вінниччині закладуть нові вишневі сади

Про особливості діяльністю підприємства, в рамках робочої поїздки до Мурованокуриловецького району голови ОДА Владислави Скальського, розповів директор ТОВ «Тріада-МК» Сергій Українець. Про це інформує прес-служба Вінницької ОДА.

Зі слів керівника підприємства, в Україні наразі спостерігається дефіцит вишні. Раніше цю ягоду купували у населення, але зараз на підприємстві заклали вишневий сад на 25 га, скоро будуть висаджені ще 32 га. Використовують тільки сучасні саджанці з сертифікованого Бахмутського розплідника, які йдуть під комбайновий збір. За словами Сергія Українця, вишня вигідно відрізняється тим, що при зборі або вже в ящиках, вона може довше зберігатися в порівнянні з іншими ягодами, наприклад, малиною.

«Акції з безкоштовної роздачі посадкового матеріалу місцевому населенню ми проводимо щорічно і, в залежності від потреби на ту чи іншу ягоду, роздаємо відповідний посадковий матеріал. Цьогоріч ми активно роздаємо насіння гарбуза, який йтиме на виробництво соку і переробку. Також роздаємо вишню. Нами не просто видається посадковий матеріал, але ми ведемо й супровід- наші  агрономи дають консультацію, складаємо рекомендаційно-технологічну карту по вирощуванню. В подальшому нашим підприємством пропонуються досить вигідні умови, аби люди здавали вирощений врожай саме нам, до того ж нами забезпечується відповідна тара і транспорт для доставки», — розповів керівник підприємства.

В розрізі культур структура площ під садами підприємства виглядає наступним чином: суниця — понад 10 га, малина — 26 га, лохина — 10 га, яблуні — 170 га, вишні — 100 га. В майбутньому планується розширення площі садів, в тому числі і в інших районах області.

Слід зазначити, що суницю садову на підприємстві вирощують за новою технологією — у тунелях. Рослини висаджують не «шахматкою», а на високу гряду. Плантація знаходиться під крапельним зрошенням. У господарстві «Тріада-МК» розраховують на врожайність до 20 т/га, тоді як при традиційній схемі посіву збирали 10-12 т/га. Перший урожай з посадок за новою технологією зібрали у 2019 році.

В яблучних садах середня врожайність становить 30 т/га. Вирощують сорти Ред чіф, Голден, Айдаред, Пинова, Пінк Леді та інші. Всі яблука збираються і сортуються на вищий, перший, другий сорт відповідного калібру.