15 травня 2020, 10:00, Урожай

Фахівці констатують незадовільний стан озимих на Одещині

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області.

«Останнім часом на Одещині спостерігалась похмура з проясненням, помірно тепла погода, фіксувалися опади у вигляді дощів, інколи з грозами та градом. Розподіл опадів був нерівномірний від 5 до 30 мм. Температура повітря вдень коливалася в межах +14-26°С, вночі +7-15°С», — йдеться в повідомленні.

Загалом погода виявилася сприятливою для розвитку ярих культур, особливо соняшнику та кукурудзи, які зараз перебувають в фазі сходів-2-3 пари листків.

«Озимі колосові культури перебувають у фазі прапорцевий лист-початок колосіння, проте більшість посівів у поганому, незадовільному стані через відсутність тривалий період опадів, ґрунтову посуху та морози в березні — на початку квітня. Рослини відстають у рості (висота рослин 20-25 см), засихають, мають слабку вторинну кореневу систему. Багато площ під озимим ріпаком з осені та навесні були перекультивовані, особливо в південних районах Одеської  області, а ті що лишилися — сильно зріджені, відстають у рості. Весняні приморозки також завдали значної шкоди культурі», — зазначають в Держпродспоживслужби.

Читати по темі: Травень 2020: виклики для агрономів, ризики, можливі рішення у вирощування пшениці, ячменю, сої та кукурудзи

Актуальну і точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».