17 травня 2020, 13:00, Добрива

Американці винайшли альтернативний метод синтезу аміаку для потреб сільського господарства

Про це інформує прес-служба інституту.

За словами вчених, велика частина добрив у світі виробляється на великих промислових підприємствах, які потребують величезної кількості енергії для отримання високих температур і тиску, необхідних для перетворення азоту і водню в аміак.

«Нова технологія передбачає використання електричного струму і літієвого каталізатора. Останній покриває сітчастий електрод і дозволяє розірвати міцний зв'язок в молекулах газоподібного азоту. У підсумку вдається отримати нітрид літію, який буде реагувати з атомами водню. Водень вчені використовували замість дорогого тетрагідрофурану», — йдеться в повідомленні.

Науковці переконують, що нова установка для синтезу аміаку виявилася компактною, її можна помістити навіть на лабораторному столі.

Як пояснив асистент кафедри хімічної інженерії ВУЗу Картиш Мантірам, новий метод дозволить синтезувати аміак лише там, де він потрібен. Це, за його словами, знизить викиди вуглекислого газу в атмосферу.

Вчені відзначили, що єдиним недоліком їх методу виявилася низька енергоефективність реактора, складова всього лише 2%. Це в середньому в 30 разів менше, ніж при процесі Габера-Боша. Для розв’язання цієї проблеми дослідники планують використовувати поновлювані джерела енергії, наприклад, сонячні батареї або вітрогенератори.