14 травня 2020, 17:15, Насіння

Україна зайняла передостаннє місце у рейтингу країн за співвідношенням експорту-імпорту насіння

Про це розповів завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук.

За даними Міжнародної насіннєвої федерації (ISF), найбільший імпорт насіння у грошовому вираженні щорічно здійснюють Нідерланди (1017 млн доларів), Сполучені Штати Америки (1003 млн доларів), Франція (769 млн доларів) та Німеччина (693 млн доларів).

До ТОП-10 імпортерів насіння також входять Італія (540 млн доларів), Іспанія (531 млн доларів), Мексика (455 млн доларів), Російська Федерація (442 млн доларів), Україна (439 млн доларів) та Китай (366 млн доларів).

«Таким чином, Україна знаходиться на «почесному» 9 місці в компанії найпотужніших агровиробників світу. Втім, це не є перевагою з огляду на місце нашої держави у рейтингу експортерів насіннєвої продукції. На жаль, України немає ані у ТОП-10, ані у ТОП-20 країн — експортерів насіння. Наша держава посідає скромне місце у кінці цього списку з результатом у 13-15 млн доларів на рік», — зазначив Олександр Захарчук.

За результатами проведеного науковцями Інституту аграрної економіки дослідження, позитивні надходження від експорту насіння у порівнянні з його імпортом мають лише Нідерланди (+1023 млн доларів), Франція (+1032 млн доларів), Сполучені Штати Америки (+709 млн доларів) та Німеччина (+90 млн доларів).

Решта провідних країн — експортерів насіння мають негативне сальдо експортно-імпортних операцій з насінням, зокрема: Китай — (-161 млн доларів), Італія — (-173 млн доларів), Іспанія та Мексика — по (-268 млн доларів).

«Україна, за розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, посідає передостаннє місце у списку за співвідношенням експорту-імпорту насіння із показником у (-423 млн доларів)», — поінформував Олександр Захарчук.

Гірший показник має лише Російська Федерація (-440 млн доларів), зауважив експерт.

На думку науковця, нагальною потребою сьогодення є створення умов для переважного використання насіння вітчизняної селекції, забезпечення продовольчої безпеки держави, а також сприяння реалізації потенціалу України щодо нарощування експорту насіння.