14 травня 2020, 14:00, Урожай

Через посуху Одещина ризикує втратити більше половини врожаю — заява

Про це інформує прес-служба Одеської ОДА.

За словами місцевих фермерів, такої посухи на Одещині не було з часів «голодного» 1947 року.

«Окрім викликів, пов’язаних з епідемією коронавірусу, Одеська область перебуває на грані ще однієї критичної та дуже небезпечної ситуації — гибелі півмільйона гектарів озимих через посуху. Це більше 50% від усіх посівів в регіоні», — заявив очільник ОДА Максим Куций.

З його слів, агропідприємствам Бесарабії загрожує банкрутство, а бюджету — значна недостача коштів.

«Сьогодні мав зустріч із фермерами Болградського району — оцінювали масштаби завданих збитків та обговорювали всі можливі загрози, адже домогосподарства вже другий рік потерпають від засухи та можуть втратити до 2 млрд грн. Завдання № 1, яке перед нами стоїть, — не допустити банкрутства низки агропідприємств, скоординувати зусилля з фермерами та гарантувати продовольчу безпеку нашому регіону», — підкреслив Максим Куций.

Керівник Одеської облдержадміністрації зазначив, що ситуація з АПК настільки критична, що облдержадміністрація вже направила декілька звернень та очікує на допомогу Кабінету Міністрів.

Окрім цього, ОДА звернулася до банківських установ, аби ті відстрочили погашення кредитів або надали пільгові умови для сільгоспвиробників, які постраждали від посухи.

Читати по темі: Травень 2020: виклики для агрономів, ризики, можливі рішення у вирощування пшениці, ячменю, сої та кукурудзи

Актуальну та точну метеокартину на ваших полях дізнавайтесь з даних сервісу агропогоди «Метео Фарм».