21 квітня 2017, 11:02, Світ

Заморозки і зниження температури вплинуть на урожай жита

Озиме жито є найбільш морозостійкою озимою культурою в Україні, але й воно постраждає від пізніх заморозків, розповіли SuperAgronom.com фахівці аграрного сектору.

Причин зменшення врожаю жита може бути декілька, говорять агрономи. Перша  — ранній початок вегетації жита навесні і вразливість нинішньої фази розвитку. Якщо та ж озима пшениця переносить зараз заморозки переважно у фазі кущення, то у жита вже настала фаза початку виходу в трубку або появи 1-2 вузла (BBCH 31-32).

Це критична для розвитку культури фаза, коли вона потребує достатнього живлення, а зниження температури призводить до голодування рослин. Через відсутність необхідних елементів живлення, закладка колосків відбувається у поганих умовах, можлива їх редукція та недорозвиненість.

Крім того, BBCH 31 — фаза коли агрономи застосовують на житі хлормекват хлорид. Це регулятор росту, який сприяє вкороченню першого міжвузля та зменшує вилягання рослин під вагою урожаю. Цей важливий захід слід проводити при наявності достатніх середньодобових температур (+8-10 °С), а погода не дозволяє його зробити. Жито ж продовжує потроху рости й оптимальний час внесення регулятора проходить. Тому ризик вилягання посівів та зростання втрат урожаю в жнива підвищується.