21 квітня 2017, 09:50, Посівна

Агрономи повідомляють про загибель сходів соняшника

Заморозки таки вплинуть на майбутній урожай польових культур, розповідають SuperAgronom.com агрономи з різних регіонів України.

Окрім затримки в розвитку або відтягування строків посіву усіх без винятку культур, пониження температури подекуди завдало й прямих збитків, повністю знищивши сходи соняшника. 

Постраждали господарства Кіровоградщини, Дніпропетровщини, Одещини, які ризикнули посіяти олійну культуру раніше агрономічно обґрунтованих строків. В деяких з них соняшник сіяли в кінці березня або 1-2 квітня.

Агрономи говорять, що таких посівів не було багато — це переважно невеликі поля в дрібних господарствах де зміщення строків посіву було або експериментом власників, або обумовлене відсутністю необхідної техніки та використанням орендованих сівалок в той час, коли вони ще не зайняті в роботі на основних господарствах.

На полях, де соняшник встиг винести сім'ядолі над поверхнею ґрунту, навіть пониження до 0°С могло пошкодити сходи. Більш суттєві заморозки повністю знищили теплолюбну культуру. Тому такі поля доведеться пересівати з настанням потепління.