12 травня 2020, 12:00, ЗЗР

В Україні виявлено новий вид паразитичних грибів соняшнику

Про це на сторінці у Facebook повідомив Олександр Акулов, фітопатолог, міколог, кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

«Типовий зразок було зібрано в самому центрі України — у Черкаській області, недалеко від Умані. Цікаво, що вид був описаний на українському матеріалі, але іспанськими фітопатологами. Одним з авторів виду є Dr. Leire Molinero-Ruiz», — повідомляє Олександр Акулов.

З його слів, загалом існує 6 знахідок цього гриба, але Україна досі єдине місце у світі звідки він відомий.

«Що ми про нього знаємо? Наскільки він поширений і небезпечний? Чого від нього чекати? Як контролювати? На жаль, поки що ніхто не знає відповіді на ці запитання. Але його близькі родичі є небезпечними паразитами яблуні, груші, винограду, спаржі і ківі. Тож, тримаймося!», — попереджає фітопатолог.

Олександр Акулов: 8 найнебезпечніших хвороб соняшника
Читати по темі:

Зазначається, що культури гриба було отримано ще у 2016 та 2017 рр., але тоді ніхто не міг їх ідентифікувати. Нещодавно проведений аналіз 4 маркерних генів довів, що це новий для науки вид. Свою назву він отримав наприкінці 2019 року.