9 травня 2020, 11:00, Україна

Аграрії Миколаївщини втрачають урожай через відсутність опадів

Про це пише «АгроЮг».

Сільгоспвиробники вже констатували загибель більшості своїх посівів.

«Ситуація буде стрімко погіршуватися, якщо дощі не підуть. У аграріїв зараз одна проблема — брак вологи. Бездощові період затягнувся: останній дощ був в середині березня, тобто вже 45-50 днів без опадів. На півдні України багато вже констатували загибель більшості своїх посівів, що вже точно обернеться величезними збитками, як для самих сільгоспвиробників, так і в загальному для економіки країни. Продовжуємо сподіватися на те, що в найближчі дні Бог пошле дощ на наші поля.», — розповідає генеральний директор «ТОВ СП« ПАЙОК »Юрій Кормишкін.

Особливо сильно посуха вдарила по озимому ячменю, констатує головний агроном групи компаній «ПАЙОК» Олег Сивак.

«Якщо в найближчі дні дощ не пройде, це загрожує зниженням вегетативної маси і недорозвиненням кореневої системи. Відповідно, буде недобір врожаю. На рахунку якісь 3-5 днів і потім ситуація може взагалі кардинально помінятися. Може початися підгоряння посівів, висихання. Особливо яскраво це зараз виражається на озимому ячмені. З агрономічних показників кущіння було відмінне, було сформовано 3-4 пагони. Але в даній ситуації, оскільки не вистачає вологи, починає скидати бічні пагони. Уже все йде до зниження врожаю. І це особливо відображається, в основному, на озимому ячмені, так як коренева система у ячменю слабкіше. Пшениця і рапс пригноблені, але вони ще тримаються».

Директор ТОВ «Золотий колос» Надія Іванова теж відзначила, що через посуху особливо постраждав ячмінь. Дощу чекають всі аграрії, як порятунку для врожаю, що ще залишився.

«Ситуація страшна. Чекаємо. В області вже трохи початок накрапати. Я сподіваюся, дощі підуть і виживе все, що ще може вижити з озимих. Ярові на стадії сходів - їм поки нічого. Але страшно. Озимим, особливо ячменю - недобре. Сподіваємося, що підуть дощі і заллє».

Директор сільськогосподарського підприємства «С-Росток» Тахір Садрідінов зазначає, що половина врожаю вже загинуло через посуху.

«Все, що було погане, воно вже практично виповнилося. Якщо не буде дощу, втратимо все, що залишилося. Але наполовину ми вже втратили урожай. Це вже сто відсотків і ніякий дощ, і вже нічого не допоможе».

Керівник сільськогосподарського приватного акціонерного товариства «Україна» Олександр Сіроштан теж зазначив, що дощі лише частково поліпшать ситуацію.

«Посіви знаходяться в поганому стані. Навіть якщо зараз підуть дощі, це лише частково покращить ситуацію», — упевнений аграрій.