8 травня 2020, 11:00, Урожай

Прогноз врожаю сої найнижчий за останні 5 років

Більш точними прогнозами щодо врожаїв основних культур поділилась Єлизавета Малишко, начальник департаменту досліджень УкрАгроКонсалт на сторінці Facebook.

Експертка зазначила, що офіційний прогноз МЕРТ щодо зернових має досить широкі рамки: від 63,5 до 72,3 млн т. Песимістичний прогн6оз, за її словами, ґрунтується на тому, що посухою уражені основні південні регіони зерновиробництва — Одеська, Херсонська, Запорізька області. Сумарно в цих областях зосереджено близько 27% посівів пшениці та 40% озимого ячменю. Натомість оптимісти акцентують увагу на тому, що критична ситуація з вологозабезпеченням не у всіх регіонах, а дощі в кінці квітня — на початку травня змогли виправити стан справ. Плюс прогнози погоди свідчать, що вірогідність опадів на півдні також підвищується.

«Які ж наші прогнози на урожай у цьому сезоні? Ми передбачаємо більш оптимістичні сценарії. При цьому нагадаю, що песимістичні зазвичай на 10-15% нижчі. Зокрема, збір ячменю ми прогнозуємо на рівні 7,9-8 млн т, пшениці — 25,9 млн т. Щодо кукурудзи у нас один з найбільш високих прогнозів — 36-36,5 млн т. Крім того, варто враховувати досвід минулих років, коли по факту урожай може бути на 3-4 млн т більше, ніж за травневими прогнозами», — пояснила Єлизавета Малишко.

По темі: Аграрії скорочують посівні площі під соєю

Щодо соняшнику фахівці УкрАгроКонсалту прогнозують понад 16 млн т, при цьому знову наголошують, що кінцевий валовий збір може бути вищим від поточних передбачень.

«Найбільтш «сумна» ситуація із соєю. Міністерство прогнозує 3,2 млн т. Такого низького врожаю не було щонайменше останні 5 років», - зазначила експертка.

Нагадаємо, що станом на 4 травня, за даними карти ПосівнаОнлайн2020, в Україні соняшником засіяно 4 млн 436 тис. га; кукурудзою — 3 млн 959 тис. га; соєю — 545,4 тис. га.