8 травня 2020, 16:20, Україна

На Миколаївщині знову виявили незаконні вирубки лісосмуг

Про це інформує Миколаївська державна екологічна інспекція.

«Незаконні лісоруби завдають непоправної шкоди екології. На полях, де є лісосмуги, швидкість вітру зменшується на 24-40%, випаровування вологи з поверхні на 17-21%, врожайність підвищується на 5-7 ц/га. Взимку вони зберігають сніг, уповільнюють його танення, в результаті сніг не змивається, а вся волога переходить в ґрунт», — йдеться в повідомленні екологів.

Знищення зелених насаджень веде за собою ерозію ґрунтів, зсуви, забруднення водойм, зміну рівня ґрунтових вод і інші не дуже приємні речі.

Деградація ґрунтів та лісосмуги: мінус на мінус дає плюс

Читати

За результатами спільних заходів Державної екологічної інспекції у Миколаївській області та Арбузинського відділу поліції Братського ВП ГУНП в Миколаївській області виявлено факт порушення вимог природоохоронного законодавства, а саме незаконне пошкодження до ступеня припинення росту 18 дерев породи Акація в полезахисній лісосмузі, розташованій близько 1 км з правої  сторони від автодороги Т15-10 (Арбузинка — Єланець), перед в’їздом до села Вишневе Арбузинського району Миколаївської області на території земель Арбузинської об’єднаної територіальної громади Арбузинського району Миколаївської області.

Загальна сума заподіяної шкоди становить 38094,20 грн.

За даним фактом порушено кримінальну справу, триває досудове розслідування.

Державна екологічна інспекція нагадує, що за незаконну порубку або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу настає кримінальна відповідальність, передбачена ст. 246 Кримінального кодексу України.

Полезахисні смуги – радянський пережиток чи світовий тренд?

Читати

Так, незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду, — карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.