7 травня 2020, 17:19, Посівна

Для озимого ріпаку збереження вологи у ґрунті має особливе значення, — німецький експерт

Як зазначив Антон Штадлер, консультант з раслинництва «NU Agrar GmbH», у новому випуску відеоблогу «РАПСОДІЯ» від «КВС-УКРАЇНА» на Kurkul.com, для кожного аграрія важливим завданням є забезпечення рослин вологою під час сівби та появи сходів. Отримати необхідну кількість вологи можна завдяки правильному обробітку ґрунту.

«Якщо мова йде про досягнення високої врожайності — на першому місці має бути водний баланс ґрунту. Йдеться про те, щоб вода, яка надходить з опадами, якомога краще проникала в ґрунт та накопичувалася там як корисне джерело вологи для подальшого росту рослин», — зазначив Антон Штадлер.

Він наголосив на необхідності впливу на структуру ґрунту відповідним обробітком, сівозміною, коригуванням вмісту гумусу тощо.

«Важливо забезпечити якісний обробіток ґрунту та звертати увагу на баланс гумусу, адже він бере на себе важливу функцію в накопиченні вологи та забезпеченні життєдіяльності мікроорганізмів», — розповів експерт.

Антон Штадлер додав, що ці заходи мають бути проведені так, щоб ґрунт був у змозі інфільтрувати вологу з верхніх шарів на нижні, щоб пізніше, під час посушливого періоду, скористатися нею через капіляри.