7 травня 2020, 16:16, Урожай

Урожай польської полуниці «страждає» через посуху та нестачу заробітчан з України

На початку травня у найбільшому польському «полуничному» регіоні — Плонському повіті — вологість ґрунту на глибині 28 см опустилася нижче 40%. Це дуже погано для врожаю ягоди.

Але, як зазначає SadyGrody.pl, посуха — не єдина і навіть не найважливіша проблема для виробників. Набагато важливіше — пандемія коронавірусу та хаос, які він спричинив на ринку праці.

Видання стверджує, що блокування кордонів на час епідемії та відсутність робочої сили з України може виявитися вирішальними для результатів полуничного сезону. 

Водночас зростає інтерес українців до повернення до Польщі на заробітки. Повідомляється, що 67% громадян України, які виїхали з Польщі через карантин, хочуть повернутися.

Про це с відчать дані аналізу звернень на спеціальну «гарячу лінію», що проводиться в рамках Програми соціального сприяння українцям «Ми разом», яку започаткувало міжнародне агентство з працевлаштування Gremi Personal у Польщі та Україні. З моменту запуску «гарячої лінії» 2 квітня надійшло 3862 дзвінки. 

«Дедалі частіше респонденти з України запитують, як перетнути кордон, чи можна отримати робочу візу та чи знайдуть вони роботу в Польщі зараз. Інтерес до поїздки до Польщі великий. Однак наразі через карантин кордон можуть перетинати лише громадяни України, які мають дійсний дозвіл на роботу в Польщі. З 4 травня польські консульства відновлюють видачу службових віз, але лише для роботи в сільському господарстві та міжнародному транспорті. Водночас українці часто стають жертвами нечесних посеполуредницьких компаній», — каже Томаш Богдевич, генеральний директор міжнародного агентства з працевлаштування.