6 травня 2020, 18:11, Україна

Сумарна кількість опадів за квітень не досягла рівня кліматичної норми

За даними моніторингу Метео Фарм, середньомісячна температура повітря в східних, північних та центральних областях перебувала у межах +8…+9°С, на Заході - +9…+10°С. Тепліше на Півдні, середньомісячна температура становила +9…+11°С.

Максимально температура підіймалась до +25°С у Одеській області. Також відзначились високою температурою до +24°С Чернівецька, Вінницька та Кіровоградська області. На решті території максимальна позначка термометру знаходилась в межах +21…+23°С

Мінімально температура опускалась до -5,5°С в Сумській області. В Чернігівській, Івано-Франківській, Хмельницькій, Кіровоградській та Черкаській областях також майже досягнуто -5°С.  На решті території мінімальна температура перебувала в межах -4…-3°С морозу.

Перша декада квітня відзначилась суцільною посухою на всій території України. На протязі другої декади українці могли спостерігати опади у вигляді мокрого снігу та дощу. Найбільша кількість опадів випала протягом третьої декади з 25 по 30 квітня.

Сумарна кількість опадів, яка випала за квітень не перевищила і навіть не досягла рівня багаторічної кліматичної норми. Найбільша кількість опадів випала в північних областях, а також в Івано-Франківській, Тернопільській, Полтавській та Черкаській областях. Найменше опадів випало в Рівненській, Миколаївській та Одеській областях.

Середньодобова температура ґрунту на Півночі коливалась від +8 до +9°С, в західних та східних областях +9°С. Мінімальна температура ґрунту на території України зафіксована в Одеській, Вінницькій, Черкаській областях та досягала -2°С морозу.

Середня швидкість вітру перебувала в межах 3-5 м/с. Найнижчий рівень зволоження ґрунту 16% в Одеській області. В Чернівецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Вінницькій, Кіровоградській та Черкаській областях рівень зволоження досягає лише 17-19%. Краще зволожені землі 23% Сумської області. Порівнюючи квітень 2020 року з квітнем 2019 року, можна відмітити, що запасу продуктивної вологи у 2019 році було більше ніж наразі.

Зазначається, що показник вологості повітря у квітні 2020 року коливався від 45% до 56%, у 2019 році цей показник знаходився в межах 57-65%.

Протягом квітня сонячна погода переважала над хмарною. Сонце найкраще світило в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Закарпатській, Чернівецькій, Запорізькій, Херсонській, Дніпровській областях. Трохи більш хмарним небом відзначились Східні області, а також Сумська та Чернігівська області. Атмосферний тиск коливався в межах 761-764 мм.рт.ст.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.