6 травня 2020, 14:10, Світ

В ЄС почали діяти мита на імпорт зернових

Про це з посиланням на прес-службу Насіннєвої асоціації України повідомляє AgroPolit.com.

Так, мито у розмірі 5,27 євро за тонну застосовуватиметься до насіння жита, кукурудзи, сорго, відповідно наступних позицій товарних кодів ТНЗЕД (CN code) в ЄС.

Також регламент передбачає, що залежно від порту вивантаження (а також маршруту слідування) імпортери можуть розраховувати на зниження мита на 2 або 3 євро на тонну.

Як зазначається на сайті Єврокомісії, причиною введення мит, насамперед, є бажання не допустити ситуації, коли європейські виробники опинилися би в невигідних умовах через поточний стан ринку, адже на ньому зафіксовані суттєві зниження ціни на кукурудзу, а також через зменшення цін на трансокеанські поставки, та на фоні очікування рекордних врожаїв в сезоні-2020/21.

Окрім того, повідомляється, що введений регламент не впливає на індивідуальні тарифні квоти, що вже існують. Тобто запровадження цих мит не має стосуватися України, оскільки між сторонами це питання має регулюватися Угодою про асоціацію між Україною та ЄС (Частина 2 — Скасування мит, зборів та інших платежів).

В коментарі Насіннєвій асоціації України це твердження також підтвердив Гарліх фон Ессен, керівник Європейської насіннєвої асоціації Euroseeds, який заявив, що імпортні мита не стосуватимуться поставок з України.