5 травня 2020, 18:00, Україна

У Криму посилюватимуться процеси обезводнення та опустелювання — прогноз

 

Опустелювання вже можна спостерігати в деяких степових районах Криму. Шостий рік без води буде посилювати і прискорювати ці процеси, пише pravda.com.ua.

«Основною часткою економіки Криму був аграрний сектор. Через відсутність води на сьогодні повністю втрачені 30 тис. га рисових чеків. Вирощування сої, що стало для Криму вже традиційною культурою, за 5 років скорочено на 70%. І це при тому, що до 2014 року півострова був лідером в Україні з виробництва сої. Вона виростала найпершою, тому і за ціною була найвигіднішою. Основна маса її (а це майже 90%) зрошувалася», — зазначив ексміністр курортів і туризму Криму Олександр Лієв.

За його словами, через відсутність кормів на 80% скоротилося тваринництво. Залишки аграрних підприємств доживають останні сезони. Цей рік для багатьох буде останнім.

З причини відсутності води на півострові відбувається зміна ґрунту, погіршення і втрата його родючості. Ерозія ґрунту, засолення і забруднення. Крайнім ступенем деградації ґрунтів є опустелювання, тобто процес перетворення окультурених родючих зрошуваних земель в безводні та мляві напівпустелі з втратою родючості і рослинності.