5 травня 2020, 09:00, Урожай

На полях покращилась ситуація з вологозабезпеченням озимих

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на початку третьої декади квітня на більшості посівних площ були недостатніми і становили менш 1-20 мм, під ранніми ярими — 11-30 мм, а в південному регіоні менше 10 мм. Проте, завдяки опадам, ситуація з вологозабезпеченням озимих зернових культур дещо покращилася, повідомляють аналітики УкрАгроКонсалт.

Зазначається також, що нічні заморозки і суховійні явища негативно вплинули на темпи розвитку озимих і ранніх ярових зернових культур. На багатьох площах південних, центральних і східних областей зазначалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а в північному регіоні — дефіцит вологи і повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку.

«Заморозки не завдали шкоди посівам гороху незалежно від сорту і фази розвитку рослин. На посівах ранніх ярих культур спостерігається деяка затримка в темпах їх розвитку, що пов'язано з поступовим прогріванням ґрунту через повернення низьких температур», — йдеться в повідомленні.