4 травня 2020, 14:00, Урожай

На Прикарпатті обговорили питання компенсації втрат за загибель озимих

Про це інформує Департамент АПР Вінницької ОДА.

За словами першого заступника голови ОДА Марії Савки, озимий клин під урожай поточного року в області посіяно на площі 94 тис. га, що на рівні попереднього року. Погодні умови були сприятливими для більшості озимих, хоча вологи у ґрунті було значно менше за середні багаторічні показники. Однак опади, які мали місце на території області, пом’якшували агрометеорологічні умови, проте, їхня кількість була недостатньою, щоб позбавити посіви дефіциту вологи, який посилювався. Лише відносно прохолодна погода на короткий час стримувала випаровування вологи. Зберігалися стресові умови для розвитку рослин через великі коливання температури повітря (від -1-6°С вночі до +17-25°С вдень). Внаслідок цього, швидких змін у фазовому розвитку сільськогосподарських культур не відбувалося.

Крім того, начальник відділу виробництва та переробки продукції рослинництва, садівництва Дмитро Гофмейстер повідомив, що уся озимина в області перебуває в доброму та задовільному стані, аграрії продовжують посівну кампанію.

Під час відеоконференції під головуванням заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького також розглядалися питання загибелі посівів озимих культур та механізми компенсації зазнаних втрат сільгосптоваровиробникам.