4 травня 2020, 12:15, Україна

Дефіцит опадів спровокував низьку водність річок — Укргідроенерго

Про це інформує прес-служба Укргідроенерго.

«Невелика кількість атмосферних опадів восени та взимку, спричинили низькі показники водності в басейнах Дніпра та Дністра навесні 2020 року. Так, взимку у басейнах річок, що визначають приплив до водосховищ, утримувалася аномально тепла погода. Майже всю зиму спостерігався недобір опадів», — йдеться в повідомленні.

Зважаючи на це та з метою створення стратегічного запасу води, ще на початку року Міжвідомчою комісією було прийняте відповідне рішення та розпочато наповнення дніпровських водосховищ.

Станом на 29 квітня 2020 року наповнення водосховищ становить 94%. Про це під час онлайн-засідання Міжвідомчої комісії по узгодженню режимів роботи дніпровських та Дністровського водосховищ заявила начальниця відділу гідрологічних прогнозів Українського гідрометеорологічного центру Вікторія Бойко.

«Наразі головною метою для держави є забезпечення питною водою українців, підтримання екологічно-безпечного стану дніпровських водосховищ та потреб зрошення південних регіонів», — йдеться в повідомленні.

Окрім цього, в Укргідрометцентрі проінформували про прогноз водності в басейнах Дніпра та Дністра у травні 2020 року. Водність Дніпра біля Києва очікується в середньому 685 м³/с, або 20% від норми. Водність Дністра очікується в межах 90-150 м³/с, або 38% від норми.