4 травня 2020, 11:00, Урожай

На півдні Одещини посуха знищила до 70% посівів озимих

Дощі озимі вже не врятують, кажуть фахівці, але вони життєво необхідні для проведення весняної посівної кампанії, пише dumskaya.net.

Сильні вітри та пилові бурі: як впливає весняна погода на захист рослин. Рекомендації фахівців щодо захисних обробок посівів
Читати по темі:

В минулі роки Саратський район незмінно лідирував за врожайністю як озимих, так і ярих культур. Наразі фермери сподіваються зберегти хоча б частину врожаю. Нормального дощу по великому рахунку тут не було два роки, розповідає головний агроном сільськогосподарського виробничого кооперативу «Батьківщина» Василь Небога, але те, що відбувається зараз, — взагалі небачена справа.

«У ґрунті недостатньо вологи, щоб колос міг взяти її звідти. Наявність вологи в метровому шарі — 10-15 міліметрів. Це майже нічого. Все, що менше 40 міліметрів — точка в'янення рослини», — розповідає фахівець.

За його словами, якщо в найближчі два тижні не проллється рясного дощу то не буде сенсу і у весняній посівній кампанії.

«У «Батьківщини» понад 8 тис. га земель. 80% з них пішло під озимі культури. У посівну було вкладено близько 70 млн грн. Судячи з усього, ці гроші пропали», — розповідає керівник господарства Віталій Мандриченко.

У кращі часи тут збирали 40 тис. тонн зернових, працювало понад 300 місцевих жителів. На жаль, втрата врожаю означає, що підприємству доведеться затягувати паски і звільняти людей.

«Однозначно будемо скорочуватися. Ми займаємося також тваринництвом, але багаторічні кормові культури, та ж люцерна, через посуху загинули. Годувати господарство нічим. Доведеться розпродавати. А в тваринництві у нас 40 чоловік працює», — додає Віталій Мандриченко.

Колись в українській Бессарабії, яка в минулому переживала подібні посухи, функціонувала потужна зрошувальна система. Штучний полив міг би врятувати поля, але велика частина системи за останні десятиліття була знищена: щось з часом прийшло в непридатність, щось вкрали. Те, що залишилося, використовувати можна, але, з огляду на значні тарифи на світло і воду, глобально це проблему не вирішить.

Фермери звернулися по допомогу до влади. На початку квітня облрада затвердила текст відозви до Кабміну і президента. Але в Києві не почули. Тепер готують нове звернення. Планують вимагати дотації для постраждалих від посухи фермерів, доступні кредитні програми і податкові пільги.

«Проблема, яка виникла в Одеській області, катастрофічна, масштабна, і без системного підходу з боку керівництва країни і області наші фермери і наші селяни нічого не зроблять. Ми чітко розуміємо, що їх ресурси на межі», — заявив голова Одеської ОДА Сергій Паращенко.