2 травня 2020, 13:00, Насіння

Парламент прийняв закон про сертифікацію насіння буряків та олійних культур

Про це на сторінці у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький.

Зазначається, що Україна вже 10 років є учасником Насіннєвих схем ОЄСР по зерновим, кукурудзі та сорго. Завдяки цьому ми змогли виробляти та сертифікувати насіння цих культур за міжнародними нормами. Участь в Насіннєвих схемах ОЄСР дає можливість нашій країні видавати сортові сертифікати (це етикетки та сертифікати міжнародного зразка), які визнається 60-ма країнами-учасниками.

«Для рівноправного партнерства на світовому ринку насіння олійних культур та буряку, Україна повинна завершити процедуру приєднання країни до відповідних Схем сортової сертифікації насіння шляхом прийняття Закону», — наголосив Тарас Висоцький.

За його словами, це забезпечить здійснення сортової сертифікації насіння за схемами ОЕСР та сприятиме:

  • підвищенню якості вітчизняного насіннєвого матеріалу, зростанню урожайності олійних культур та буряку;
  • задоволенню експортного попиту та відкриттю ринків нових країн.

Для господарюючих об’єктів прийняття закону означає входження у світовий комерційний ринок насіння, розширення виробництва по культурах, насіння яких затребувано на зовнішніх ринках.

Проект Закону вирішує питання:

  • ратифікації зі сторони Україною вимог країн-членів ОЕСР (>70 країн) для експорту насіння вирощеного в Україні олійних культур (соняшник/ріпак), цукрового та кормового буряку селекційними компаніями та виробниками насіння;
  • завершення 5-річної процедури Імплементації Україною рішень Секретаріату ОЕСР від 19 грудня 2014 року № С (2014) 154 та від 22 грудня 2017 року № С (2017) 143, якими ОЕСР підтвердила розширення Україною членства в міжнародних насіннєвих схемах;
  • правове врегулювання та можливість видачі сертифікатів ОЕСР міжнародного зразка для насіння, вирощеного в Україні для міжнародної торгівлі;
  • умови для реалізації експортного потенціалу насіння вирощеного в Україні, та стимулювання для нарощення виробництва селекційними компаніями в Україні.