3 травня 2020, 09:00, Україна

Оприлюднено дані вартості оренди землі по регіонам за підсумками минулого року

Про це свідчать дані Opendatabot.

Найдешевшою була оренда сільгоспземель на Закарпатті (1417 грн), в Рівненській (1 473 грн) та Волинській (1 842 грн) областях.

«З 2013 року всі угоди з оренди земель проходять через аукціони. Найбільша доля аукціонів — 98% — припадає на землі сільськогосподарського призначення. За останні три роки кількість аукціонів на оренду землі сільськогосподарського призначення зріс з 43 до 88 га», — йдеться в повідомленні.

Зазначається також, що за підсумками 2019 року середня вартість оренди 1 га сільськогосподарської землі за рік становила 3 ​518 гривень. При цьому, вона значно відрізнялася залежно від регіону.

«Відкриття ринку землі створить конкуренцію між покупцем та орендарем землі. Власники будуть вибирати, що їм вигідніше: продати цю землю чи продовжувати оренду. За рахунок такої конкуренції ціна на оренду землі зростатиме, а у власників землі вперше з’явиться вибір», — зазначив Денис Нізалов, PhD, доцент департаменту економіки Університету Де-Монфорту, старший радник з питань управління земельними ресурсами проекту Prindex.