20 квітня 2017, 10:00, Україна

Харків та Полтава: будемо без ягід, але з хлібом

«Нинішня негода не зашкодить посівам. Озимі вже пройшли період яровизації, вони стійкі до заморозків і після кущіння витримають температуру до мінус 18 градусів. Що стосується ярих, то практично весь сів ще знаходиться в землі. Він буде покритий шаром снігу й таким чином захищений від заморозків. Можна припускати, що на певних ділянках — там, де вже вийшли сім'ядолі бобових культур, можливі деякі втрати, якщо не буде снігового покриву й температура сягатиме -5...-10°С. З огляду на те, що в цьому році ми особливо розраховуємо на озимий клин, який на 85-86% знаходиться в доброму та задовільному стані, можемо говорити, що урожай буде хорошим», — повідомив перший заступник голови ХОДА Марк Беккер.

Директор Департаменту агропромислового комплексу Полтавської ОДА Сергій Фролов, за повідомленням сайту vpoltave.info, остаточно не коментує ситуацію з врожаєм після раптового похолодання, оскільки попереду, за прогнозами синоптиків, ще 3 дні зі снігом та морозами і ситуація може змінитися будь-коли. Але запевнив, що цього року Полтавщина без хліба не залишиться.

«На озимі така погода не вплине, так що з хлібом будемо. Що стосується сходів соняшника і цукрових буряків, вони в принципі здатні витримувати невеликі морози малий термін, але зараз говорити про це ще рано. У нас вже посіяна соя, але сходів ще не маємо, так само як і по кукурудзі. По цим культурам проблем немає, бо ґрунт не промерзає. А є лише надґрунтові морози. Остаточно сказати не можу. Якщо відбудеться, що сніговий покров, який зараз є на полях, змиє дощ, а потім ударить мороз — це одне питання, може нанести більшої шкоди. Якщо лежатиме сніжок і буде морозець, то є шанси вижити врожаю», — сказав Сергій Фролов.

За словами фахівця, подібна ситуація на Полтавщині вже відбувалась у 70-х і 90-х роках. Тому зараз вивчають врожайність тих років. Крім того, полтавські науковці стверджують що серйозної шкоди від негоди по врожаю не вбачають.

А от по плодово-ягідним деревам, які вже квітнуть, нинішня негода може завдати серйозного удару. Може статись так, що обидві області залишаться без абрикосів та черешень.