29 квітня 2020, 18:00, Урожай

Названо регіон з найгіршим станом озимих через посуху

Про це свідчать дані платформи супутникового моніторингу EOS Crop Monitoring.

Зазначається, що найбільше територій, де станом на 21 квітня погіршився ріст озимини — на півдні Одеської області. Погіршення стану культур там виявлене на 155 тис. га полів. Це становить 18% від усіх посівів зимових культур в регіоні у 2020 році.

«У інших південних областях — Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, АР Крим — погіршення стану культур виявлено на загальній площі близько 100 тис. га. Загалом по території України у поганому стані перебуває 4% від усіх посівів. Це визначили через супутникові зображення — на них помітний спад вегетації цих посівів з 7 по 21 квітня», — свідчать дані моніторингу.

Ймовірно, посуха та погіршення стану посівів призвела до того, що окремі поля під озиминою взагалі переорали. Це можна побачити завдяки порівнянню супутникових знімків станом на 7 та на 21 квітня. З’ясувалося, що площа таких полів по території України становить близько 100 тис. га.

Вивчення стану посівів озимих культур здійснювалося за оптичними даними супутників Landsat-8 та Sentinel-2. Стан частини посівів не вдалося визначити через хмарність (див. графік).

Нагадаємо, на час карантину платформа EOS Crop Monitoring відкрила безкоштовний доступ для фермерів України та світу, дає змогу аграріям оперативно реагувати на проблеми на полях та самостійно відстежувати стан посівів онлайн. Раніше її дослідження виявило, що загалом цьогоріч посівів озимини в Україні на 5% менше, ніж торік.