2 травня 2020, 11:00, Україна

Аналітики розрахували окупність вирощування органічних ягід на експорт

В останні роки багато ягідників освоїли технології вирощування ягід, придатних для поставок на експорт. Про це пише pro-consulting.ua.

«Ще більш привабливим для українських ягідників напрямком бізнесу є поставка на міжнародний ринок не просто ягід, а ягід органічних, тобто вирощених з дотриманням умов екологічної чистоти. Хоч виробляти такі ягоди більш трудомістко, але коштують вони в 3-3,5 рази більше, ніж звичайні. Зайнявши нішу органічних ягід і підтвердивши репутацію добросовісного виробника, український фермер зможе міцно влаштуватися на високоприбутковому ринку», — зазначають аналітики.

Прикладом може слугувати бізнес-план Pro Capital Investment, який передбачає вирощування органічних ягід: малини, полуниці і смородини, на площі 15 га.

Ключовими умовами для розгортання органічного вирощування є підбір відповідної ділянки землі і особлива організація процесу догляду за посадками, збирання, переробки та зберігання врожаю.

«Для функціонування підприємства знадобиться приміщення площею 5,8 тис. м², в якому буде обладнана виробнича лінія і холодильні камери зберігання ягід. Крім того, необхідно побудувати адміністративний будинок і ангари для техніки. Всі приміщення спроектовані таким чином, щоб виключити присутність в цеху обробки ягід забруднюючих речовин будь-якого виду», — зазначають фахівці Pro Capital Investment.

Зазначається, що самою ємною статтею фінансування проекту є закупівля саджанців, на яку заплановано витратити 45% від загальної суми інвестицій. Проведення підготовчих робіт займе 22% фінансування, а придбання техніки і обладнання — ще 19%. Решта піде на поповнення оборотних коштів в початковий період функціонування підприємства.

Відповідно до фінансових розрахунків, виконаних в рамках бізнес-плану вирощування органічних ягід, дисконтований період окупності даного проекту становить трохи більше п'яти років (61,3 місяці).