28 квітня 2020, 12:02, Посівна

Цьогорічний сезон на Запоріжжі може стати збитковим — думка

Про це у ході АгроЕкспедиції Посівна-2020 розповів Анатолій Тиховод, директор ТОВ «Агрофірма Ольвія», що в Запорізькій області.

Сезон озимих в господарстві, як і здебільшого по країні, розпочався складно. Сівба в сухий ґрунт, відсутність дощів до грудня, сходи в січні — і це тільки початок, що стосувався озимих зернових. Щодо ріпаку, то на деяких площах сходи отримали у серпні, але через аномальну спеку наприкінці серпня велика кількість сходів позасихала, а ті, що залишилися, виявилися зрідженими.

На сьогодні запаси вологи у ґрунті мінімальні. І якщо наприкінці квітня — на початку травня не буде дощів, то, за словами керівника підприємства, навіть на середній врожай розраховувати не варто. Кількість опадів щорічно варіює від 150 мм до 350 мм. Лише раз за 20 років було 500 мм. Бездощовий період буває 3-4 та навіть 5 місяців. «Олії у вогонь підливають» також сильні вітри — 15-25 м/с. В цьому році була пилова буря нетипового сизого кольору протягом двох діб.

«Ріпак висихав цілими полями. Потім були якісь маленькі непродуктивні дощики, вони трошки підтримали культуру. Загалом ріпак залишили на всій площі, але навесні, коли почалися морози наприкінці березня — на початку квітня, ми його вже передискували більше 300 га. Всього ріпаку було 700 га, тож половину вже передискували. Від цих морозів також постраждали посіви озимого ячменю і пшениці. Ярий ячмінь в цьому році ми рано посіяли, тому що зима була тепла, а весна думали, що рання. Ґрунт визрів, сіяли на початку березня. Ті морози на межі березня-квітня добряче прихватили ярий ячмінь. Одним словом, ситуація дуже складна», — розповів Анатолій Тиховод.

Анастасія Аврамчук, SuperAgronom.com