27 квітня 2020, 08:00, Україна

Фахівець розповів, як пилові бурі вплинули на майбутній врожай сільгоспкультур

Про це в коментарі Latifundist.com повідомив заступник директора агробізнесу з виробництва «Кернел» Костянтин Шитюк.

«У березні-квітні майже у всіх областях України спостерігались сильні вітри, які через відсутність достатнього рівня зволоження в верхньому шарі ґрунту, відсутність рослинного покриву в цей час на полях, а також недостатнього структурування ґрунту під впливом гравітаційної вологи зимово-весняного періоду, привели до розвитку активної вітрової ерозії», — зазначив Костянтин Шитюк.

За його словами, особливо сильно і незвично це проявилося в регіонах Полісся на легких за гранулометричним складом ґрунтах. Костянтин Шитюк зазначив, що у зв'язку з цим для полів з сильним перенесенням ґрунтових частинок вітром є ризики зменшення ефективності ґрунтового захисту, однорідності появи сходів культур, порушення глибини розміщення насіння.

«Така ситуація в рамках одного року істотно не відіб'ється на врожайності культур в цих регіонах, але потребує нашої уваги до підходу в управлінні залишками, накопиченні їх в верхньому шарі, зміні способів обробки. Оскільки найбільш несприятливим наслідком цього явища може стати втрата гумусового шару ґрунтів і руйнування і так майже відсутньої для легких ґрунтів структури орного шару», — підсумував заступник директора агробізнесу з виробництва компанії «Кернел».

Читати по темі: Сильні вітри та пилові бурі: як впливає весняна погода на захист рослин. Рекомендації фахівців щодо захисних обробок посівів