24 квітня 2020, 13:00, Насіння

Названо ключові показники якості пивоварного ячменю

Про це йдеться в матеріалі «На що звернути увагу при виборі насіння ячменю?» на Kurkul.com.

Екстрактивність — це кількість сухої речовини у зерні, яка під впливом температурної обробки та ферментативної діяльності хмільного солоду переходить із нерозчинного у розчинний стан.

Також важливим показником якості ячменю для пивоваріння є вміст крохмалю, якого у сухій речовині міститься 82-85%. А от білка має бути до 10%. Для приготування світлих сортів пива найпридатніші ячмені з низьким вмістом білка.

Ячмінь із підвищеним його вмістом можна використовувати для приготування пива темних сортів, але його переробка потребує тривалішого замочування, нижчої температури та подовження часу пророщування.

Традиційно, більше пивоварного ячменю вирощують на Західній Україні, адже клімат тут більш сприяє цій культурі. Нижчі температури влітку та більша кількість опадів зменшують вміст білка у зерні.

Проте останнім часом інтерес до ячменю, в тому числі пивоварного, в Україні знижується, чому сприяє зниження попиту та закупівельний цін.

Аби посівний матеріал ячменю максимально розкрив свій потенціал, потрібно підібрати правильного попередника. Керівник агрономічного відділу МХП Віктор Марценюк рекомендує висівати культуру після бобових чи ріпаку.

«Найкращий попередник — це ріпак. Якщо ми говоримо про реальні сівозміни, а не теорію, то це ріпак, можливо десь горох, рання соя», — зауважив Віктор Марценюк.

Читати по темі: Як виростити понад 10 т/га ярого пивоварного ячменю, — британський досвід