19 квітня 2017, 14:44, Україна

Озимим нічого не загрожує, а от врожай плодових можемо втратити

«Найбільш несприятливі погодні умови для плодових. Цього року раннє масове цвітіння абрикосів, ранніх сортів вишень, груш, почалося практично по всій території України. І інтенсивні заморозки, зниження температури до -1..-4°С пошкодили плодові. Втрати складуть 30% — однозначно. Квітучі плодові найбільше постраждають в західних і північних областях», — повідомила керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру Тетяна Адаменко в коментарі «Інтерфакс-Україна» в середу, 19 квітня.

За її словами, озимим культурам нічого не загрожує, навпаки, опади поповнили запаси вологи.

«Зі значною ймовірністю можна говорити, що урожай озимих культур буде хорошим», — заявила Адаменко.

Вона зазначила, що можливі деякі пошкодження у ранніх ярих зернових, але вони не будуть значними, враховуючи стійкість цих культур до заморозків.

«Що стосується ранніх посівів соняшнику, кукурудзи, їх посіяли мало, сходжень ще немає, пошкоджень також не буде», — додала керівник агрометеорологічного відділу.

Тетяна Адаменко також повідомила, що в Україні йде ще один циклон з південного заходу, який накриє снігом Одеську область. В Україні 20-21 квітня на півночі випаде сильний сніг, на півдні пройдуть сильні дощі. Далі циклон буде переміщатися через центральні, південні області на схід.

За словами керівника агрометеорологічного відділу, коли циклони після 23 квітня розпочнуть залишати Україну, то холодні процеси все ще продовжать зберігатися. Найменше опадів буде в Києві. Прогнозується потепління з 26 квітня до +13..+15°С, можливо до +20°С.

За даними Укргідрометцентру, погоду в Україні 18-19 квітня визначає холодне повітря арктичного походження, в південно-східній половині та Карпатському регіоні холодне і вологе повітря. Вночі в південній частині, східних, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях пройшли дощі, місцями з мокрим снігом, в Харківській і Дніпропетровській, на півночі Запорізької, Донецької та Луганської областей сильний мокрий сніг, вдень на Лівобережжі невеликий дощ, на Харківщині помірні опади. На Закарпатті помірні, на Прикарпатті невеликі дощі з мокрим снігом. На решті території без опадів.

20 квітня в південній частині країни, Кіровоградській та Дніпропетровській областях, в Карпатах, Закарпатті та Прикарпатті пройде дощ і мокрий сніг, місцями сильні опади; на решті території без опадів. Вітер північно-східний, 7-12 м/с, в Україні, крім північних і західних областей місцями пориви 15-20 м/с.

Вночі очікуються заморозки 0-5°С (на крайньому півдні країни 1-6°С тепла, на поверхні ґрунту заморозки 0-3°С), вдень 4-9° тепла, в Харківській, місцями в Дніпропетровській областях 1-3° С тепла, в Криму та Приазов'ї 7-12°С.