24 квітня 2020, 08:00, Урожай

Погодні умови квітня були несприятливими для росту та розвитку сільгоспкультур

За даними аналітиків УкрАгроКонсалт, дуже низький вміст вологи в повітряних масах сприяв інтенсивному нічному охолодженню повітря до дуже низьких значень, вдень відбувалося швидке наростання тепла до значень, найбільш характерних для кінця квітня.

На всій території країни протягом вищезгаданого періоду було зовсім сухо. Лише в останні дні відзначалися незначні опади у вигляді дощу, в деяких областях — у вигляді мокрого снігу. Кількість їх коливалося в межах від 0,1 до 5,0 мм. Починаючи з березня і до 10 квітня кількість опадів в країні не перевищувало 20-40%, в південних областях — 10-20% норми, при цьому у багатьох районах Одеської, Запорізької, Херсонської областей за цей час ефективних дощів практично не було. За таких умов відбувається стрімка втрата вологи як з орного, так і з метрового шарів ґрунту.

На території південних і центральних областей в результаті сильних тривалих заморозків відзначено пошкодження листкової поверхні рослин у посівів озимої пшениці, ріпаку озимого, ячменю ярого, гороху. Наразі продовжується сівба ячменю ярого, пшениці ярої, вівса, гороху, кукурудзи, соняшнику. Стан посівів на більшості площ оцінюється як добрий та задовільний.