23 квітня 2020, 15:00, Посівна

Окремі агровиробники Вінниччини відмовляються сіяти цукровий буряк

Про це пише golos.com.ua.

В області є райони, де нинішньої весни не планують сіяти жодного гектара цукрових буряків. Зі слів місцевих агровиробників, проблеми виникають при збуті вирощеної продукції на заводи. Ще одна важлива причина — дефіцит вологи. Нині вона є на глибині тільки 15 сантиметрів. Для бурякового кореня цього недостатньо.

«Ми не планували сіяти буряки нинішньої весни. І торік не сіяли. З цією культурою нині багато клопоту. З реалізацією насамперед. Та й зміна кліматичних умов дається взнаки. Мало вологи. Без цього гарного врожаю не буде. Підсумки минулого року промовисті. Урожай цукрових буряків виявився чи не найнижчим у порівнянні з іншими областями. Технології вирощування дотримали, кошти затратили, але без вологи позитивного результату не вдалося досягти. Нині ситуація ще гірша, бо зима була без снігу, а осінь і весна без дощів», — розповідає один з місцевих агровиробників.

Ще один співрозмовник, який очолює фермерське господарство в Калинівському районі, з власного досвіду знає, що вирощування цукрових буряків потребує значних затрат.

«А ось віддача не завжди передбачувана. Упродовж останніх років ціна на цукор «обвалилася», як кажуть, до смішної. Хто від цього у програші? Заводчани можуть трохи зачекати з реалізацією цукру, якщо, звичайно, дозволяють умови. Ми на таке не розраховуємо. Корені довго не зберігаються», — зауважив аграрій.

Дехто з фахівців прогнозував скорочення бурякових площ у порівнянні з 2019 роком. Утім, прогнози не збулися. Як пояснив керівник обласного департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Микола Ткачук, солодкі корені планують вирощувати, як і торік, на понад 42 тис. га площ. Наразі сівбу завершено на всій площі.

Made with Flourish