23 квітня 2020, 12:00, Україна

На всій території України продовжує панувати дефіцит вологи

За даними моніторингу Метео Фарм, найбільша кількість опадів 10-14 мм випала в Сумській, Чернігівській, Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях. Найменше опадів 3 мм випало у Львівській, Рівненській, Хмельницькій областях. Основна маса опадів випала протягом 13-15 квітня. 14-15 квітня українці могли спостерігати за вікном не тільки опади у вигляді дощу, а й у вигляді мокрого снігу. Якщо порівнювати ситуацію з опадами за той же період 2019 року, то ми наразі програємо битву за вологу.

Середньодобова температура повітря другої декади квітня на Півночі перебувала в межах +7…+8°С, в східних та центральних областях +8…+9°С. На Заході середньодобова температура повітря коливалась в межах від +8 до +10°С, в південних областях +10…+11°С. Таким чином, друга декада квітня для південних областей може брати початком для розрахунків активних та ефективних температур, через те, що середньодобова температура в цих областях перевищила +10°С.

Максимально температура повітря підіймалась до +24°С в Одеській області. Також відзначились високими температурами +21…+22°С Київська, Житомирська, Волинська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька, Запорізька, Миколаївська, Херсонська, Вінницька, Дніпровська та Кіровоградська області. Максимально температура підіймалася в центральних, західних та північних областях 13 квітня. На Сході 14 квітня, в південних областях максимальні температури зафіксовано 17 числа. Мінімально температура до -4°С опускалася в Чернівецькій області, на решті території мінімальні температури знаходились в межах -3…-1°С. Мінімальну температуру зафіксовано в південних та центральних областях 11-12 квітня. На Сході прохолоднішою добою виявилось 13 квітня, в північних та західних областях мінімально температура опускалась 15 числа.

Середньодобова температура ґрунту на території усієї України була в межах +7…+11°С, в Одеській області досягла +12°С. Мінімальна температура ґрунту опускалась до -1°С в Донецькій області. Досягала 0°С в Київській, Хмельницькій та Черкаській областях, на решті території мінімальна температура ґрунту перебувала в межах +1…+2°С.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту 15-19% на Півдні, а також в Хмельницькій, Чернівецькій, Вінницькій, Кіровоградській та Черкаській областях. Краще зволожені землі 23% в Сумській області. Дефіцит вологи продовжує панувати на всій території України, з кожним днем він зростає. Прослідкувати рівень зволоження за один і той же період 2019 та 2020 років можна розглянувши графік.

Вологість повітря коливалась від  47% до 56%. Вашій увазі представляємо діаграму вологості повітря другої декади квітня 2019-2020 рр.

Відносно сонця, так його було вдосталь, хоча рекорду першої декади не побито, але все ж таки сонце переважало над хмарністю. Найбільш сонячними виявились західні області, а найменшу кількість сонячного випромінювання отримали східні області.

Середня швидкість вітру знаходилась в межах 4-6 м/с. Максимальна швидкість вітру 14 м/с зафіксована в Житомирській та Рівненській областях. Вітер здіймався до 13 м/с в Київській, Чернігівській, Волинській, Львівській, Тернопільській, Хмельницькій, Вінницькій та Черкаській. На решті території пориви були в межах 11-12 м/с. Протягом другої декади переважав вітер західного, південно-західного напрямків. Атмосферний тиск знаходився в межах 760-763 мм.рт.ст.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.