22 квітня 2020, 15:00, Посівна

Стартує новий сезон АгроЕкспедиції Посівна

У зв’язку з епідемічною ситуацією, що склалася в країні і світі, команда агроекспедиторів також працює дистанційно, тому АгроЕкспедиція Посівна 2020 цього року проходитиме в онлайн режимі. 

Ми подумки об’їдемо 10 областей України та за допомогою мобільних телефонів і мережі дізнаємось, як розпочався сільськогосподарський сезон 2020. 

За прогнозами Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, в поточному році площа під основні ярі культури (10 культур) сягатиме 15,26 млн га, що на 0,3 млн га більше, ніж у 2019 році. При цьому в структурі посівів очікується збільшення частки кукурудзи і соняшнику, зменшення ячменю, сої та цукрових буряків. Для проведення комплексу весняно-польових робіт сільгоспвиробники України на 100% забезпечені насінням і на 81% мінеральними добривами.

Нагадаємо, станом на 16 квітня посіяно 4,8 млн га (+2,1 млн га за тиждень) ярих зернових, зернобобових та технічних культур, що становить 32%  до прогнозу (15,3 млн га). Аграрії практично закінчили сівбу гороху 375,6 тис. га (95%) та вівса 92,5 тис. га (97%), відповідно до прогнозу (396,5 тис. га та 95,6).

Згідно з даними Держстату, аграріями країни було засіяно 8,95 млн га. Під зернову групу було виділено 7,6 млн га, під ріпак — майже 1,3 млн га. Дещо зменшилися площі під озимою пшеницею, при цьому під ячмінь і жито збільшилися на 3,9% і 16,7% відповідно.

«Суха погода дозволила досить рано почати весняну посівну кампанію і досить швидко просуватися в ній. Однак ми бачимо, що плани аграріїв змінюються дуже швидко і вони можуть перемикатися з культури на культуру під час кампанії через погодні умови і вологу в ґрунті. Зокрема, вже помітно, що площі посівів ранніх ярих культур (ячмінь, пшениця) можуть не досягти прогнозів міністерства, тоді як площі пізніх (кукурудза) можуть вирости значно вище очікувань аграрного відомства», — розповів Олексій Єремин,  аналітик компанії «Агрітел Інтернешнл».

Лідерами за посівними площами під озимі культури були Одеська (1,045 млн га), Запорізька (862 тис. га) і Миколаївська області (749 тис. га) — з них ми й розпочнемо нашу віртуальну подорож.

Слідкуйте за посівною і залишайтеся в курсі останніх новин разом з SuperAgronom.com та «Посівна Онлайн 2019/20» Проект створений в партнерстві з компанією BASF.