22 квітня 2020, 18:00, Україна

Україна має значний потенціал у розвитку грибного бізнесу — експерт

Співзасновник підприємства Мирон Турчин разом з братом відкрили перший цех з вирощування грибів у 2002 році. Виробництво налагодили завдяки експертам із Нідерландів, тепер тут функціонує 16 цехів для вирощування печериць, пише tvoemisto.tv.

Гриби відповідають всім європейським вимогам. Тож наразі підприємство готується підкорити ринок ЄС. На експорт планують постачати сушені гриби, оскільки вони мають довгий термін придатності. На підприємстві звертають увагу, у першу чергу, на Німеччину, де є багато компаній, що виготовляють різні приправи, спеції, а також супи і каші швидкого приготування.

«Ми перші в Україні серед «грибних» підприємств отримали і запровадили міжнародну систему аналізу ризиків, небезпечних чинників і контролю критичних точок — НАССР. Наша продукція має міжнародний сертифікат ISO 22000. Зараз на ринку грибної продукції Західної України, крім нас, є лише одна компанія, що має сертифікати європейської відповідності, — РІО», — говорить Мирон Турчин.

Бізнесмен впевнений, що грибний ринок України має величезний потенціал і сміливо зможе конкурувати з підприємствами ЄС.

«У нас культура споживання грибів, вирощених у теплицях, ще формується. Українці лише почали звикати до них, адже продукт на ринку лише років 15. Один європеєць, американець, австралієць споживає набагато більше тепличних грибів, ніж один українець», — пояснює він.

Нагадаємо, доступ українських виробників до ринків 28 країн ЄС з більше ніж 500 мільйонами споживачів став можливим завдяки положенням про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Угода повністю набрала чинності у вересні 2017 року, до цього частково застосовувалась із січня 2016 року.